Om Hot Yoga

Om hot yoga & våra klasser

Varför yoga i värme?

Muskler och bindvävnad blir mjukare och tillåter då en djupare stretch med mindre risk för skador. En förbättrad blodcirkulation uppnås då kapillärerna utvidgar sig som en reaktion av värmen vilket resulterar i att mer syre förs till muskler, vävnader, körtlar och organ. Värmen främjar även kroppens svettmekanism som hjälper avgiftningsprocessen genom att man svettas ut toxiner och slaggprodukter. Pulsen höjs vilket stärker hjärtat, förbättrar hjärt- och kärlsystemet och konditionen.


Efter regelbunden praktisering av yoga i värme reducerar vi även kroniska inflammationer i muskler och leder. Att yoga i värme utvecklar också den mentala styrkan då att hantera värmen kräver bland annat självkontroll, lugn och koncentration.

Bikram Yoga

Den 90-minuter långa yogaklassen är vår standardklass och består av 26 positioner samt 2 andningsövningar. Klassen utförs i cirka 40 graders värme och sekvensen är uppbyggd för att systematiskt arbeta igenom hela kroppen för att få en sådan grundläggande, effektiv och säker yogautövning som möjligt. Serien är fysiskt och mentalt utmanande och varje utövare utgår från sin egen (dags)form. Varje yogaställning / position förbereder kroppen för nästa. Serien är fysiskt och mentalt utmanande men anpassad för nybörjare (inga avancerade “knyta knut på sig själv” ställningar). Klassen är skapad av Bikram Choudhury (Bishnu Ghosh's Lärling) och har sitt ursprung i hathayogan.

Regelbunden träning stärker hälsan och kan läka skador. Några resultat av regelbunden träning är:

  • starkare och mer tonade muskler
  • förbättrad syreupptagning
  • ökad rörlighet i leder och muskler
  • förbättrad fokus och koncentration
  • ökad ämnesomsättning, förbränning och viktminskning
  • ökad mental klarhet och stressreduktion
  • förbättrad cirkulation, balans och koordinationsförmåga
  • förbättrar kroppshållningen, ryggvärk och depressionshämmande

Alla kan utöva denna klass, ung som gammal, sjuk som frisk, mjuk som stel, stark som svag och nybörjare till mer erfaren.


Bikram Flow

Bikram flow klassen är ett bra komplement till den mer grundläggande Bikram yoga 90-minutersklassen. Jämfört med 90-minutersklassen är tempot något högre, vi knyter ihop vissa positioner till ett flow samt utför vissa ställningar 1 istället för de sedvanliga 2 repetitionerna.

Du skall vara bekväm med och ha deltagit i 90-minutersklassen minst två gånger innan du deltar i Bikram flowklassen. Orsaken är att minimal förberedelsetid ges innan man går in i positionerna.

Vi rekommenderar att man som utövare inte enbart praktiserar denna klass, utan istället ser den som ett komplement till 90-minutersklassen för att möjliggöra 90-minuterklassens alla hälsofördelar.DeStress - Transformational Hatha Yoga

Transformational Yoga är ett integrerat sätt att eftersträva fysisk hälsa, känslomässig balans samt mental och andlig klarhet grundat av Sri Swami Vidyanand, en erkänd Indisk yoga guru.

Denna klass strävar att ge dig de verktyg du behöver för att göra en skillnad i din stressfulla vardag. Ingående fokus på yogapositioner (asanas), chakran och andningsteknik ger dig den kunskap du behöver för att stärka kroppen, stabiliseras dina känslor, fokusera ditt sinne, slappna av och generellt öka ditt mentala välbefinnande.

Alla från nybörjare till avancerade kan deltaga och klassen eftersträvar en helhetssyn på hälsa, med fysisk fokus på att förstärka rygg, mage och bål.

Pranayama andningsteknik är en viktig del av denna klass. Fördelarna är bland annat förbättrad koncentration, mer energi, djupare sömn, och minskade stressnivåer. Klassen eftersträvar att hjälpa dig att vitaliserar kroppen på flera plan då man anser att andningen är bron mellan kropp och sinne.


DeStress Mantra

Denna klass inkluderar även mantras medan den vanliga DeStressklassen endast består av positioner och andningsövningar. Genom mantras öppnar vi upp hjärtchartrat samt arbetar med olika energicentras i kroppen vilka kan vara energigivande, lugnande eller renande av energin etc.   


DeStressklassen är alltid 60 minuter långa och utförs i mellan 30 och 35 graders värme.


Hot Flow

Hot Flow klassen härstammar från Hatha yoga och utgörs av olika positioner (asanas) i ett flöde tillsammans med en synkroniserad andning. Vi värmer upp med solhälsning A och B, därefter följer balans och styrkeövningar.

Alla är välkomna till vår Hot Flowklass oavsett om du är nybörjare eller erfaren yogautövare. Denna klass kan utföras av alla oavsett fysik, du utgår från dina egna förutsättningar.  Hot Flow efterströvar att ge dig en bättre ämnesomsättning, syresättning i kroppen, att öka din blodcirkulation och generellt att ge dig ett bättre välbefinnande.  Klassen avslutas med avslappning och finns både som 90 och 60 minuter.

Sagt om Bikram Yoga

Basketball is an endurance sport, and you have to learn to control your breath.That's the essence of yoga, too. So, I consciously began using yoga techniques in my practice and playing. I think yoga helped reduce number and severity of injuries I suffered. As preventative medicine, it's unequaled.


#Kareem Abdul-Jabbar

Professionell amerikansk basketspelare under 20 säsonger